dilluns, 20 de juny del 2011

Per Corpus la Patum a Berga




Els Orígens

any 53 - festes tradicionals catalanes - laketania.comL´ any 1320 va instituir-se a Barcelona la festa de corpus . La processó era un motiu adequadíssim per fer volar la fantasia: hi participaven més d´ un centenar d´ entremesos o figures que reproduïen episodis de les sagrades escriptures , batalles entre moros i cristians , lluites entre àngels i monstres infernals ... S´ aprofitaven els personatges de les funcions teatrals i la processó servia per a alliçonar la gent senzilla.
A Berga es devia instituir la processó de Corpus a imatge de la de Barcelona, uns quaranta anys més tard. Es copiaren els entremesos de la ciutat comtal, però s’hi afegiren algunes danses que feien referència a les batalles de moros i cristians .Finalment , l´ any 1393 , amb l´ alliberament comtal de la vila , la festa va ser retocada i ampliada i es va començar a celebrar fora de la processó com a espectacle de carrer.
Al començament se’n deia "Bulla", que volia dir "bullícia" o gatzara. Cap al final del segle XVIII va començar a dir-se´n "patum", nom que segurament ve del so que fa constantment el Tabal mentre marca el ritme de la festa .



mascara- festes tradicionals catalanes - laketania.com Es diu que les mares ensenyaven els nens a acompanyar el ritme del Tabal amb aquesta cantarella:
Patum, patum, patena, les calces del xemena; patum, patum, pató,
les calces del rector.

La patum AvuiPlaça de Sant pere- festes tradicionals catalanes - laketania.com
Al llarg de la setmana, els actes es repeteixen amb diferents variants com, la Patum de lluïment, la Patum completa i també la Patum infantil , amb les mateixes característiques que la completa dels adults , però protagonitzada pels nens i nenes de Berga.
Les reduïdes dimensions dels carrers i les places per on transcorren els actes i la gran afluència de públic l´ han convertit potser en una festa massa multitudinària , fet que en ocasions arriba a dificultar el desenvolupament dels actes i els moviments dels elements protagonistes. Però també és veritat que la participació del públic és totalment imprescindible perquè la festa pugui respirar tot l´ ambient que genera.



Plens- festes tradicionals catalanes - laketania.com
"No se sap per on agafar-la.
No és ni representació sacra, ni una dansa popular com tantes en tenen les diferents comarques catalanes , ni exclusivament una festa de carrer bulliciosa i primitiva .
Però per altra banda, és tot això i encara més coses"
(Mossèn Josep Armengou i Feliu)

En fi, la Patum de Berga, no sols és element d´ unió entre tot els berguedana , sinó també d´ integració de tots els immigrats.
És la FESTA en majúscules.
la festa- festes tradicionals catalanes - laketania.com



Els Entremesos de la Patum

Els Turcs i Cavallets.
tucs i cavallets- festes tradicionals catalanes - laketania.com

Abans eren anomenats "moros i Cristians" i "moros i cavallets". Quatre cavallets armats amb espasa, que figuren ser catalans , lluiten contra quatre turcs armats.
L´ origen de l´ entremès sembla raure en les lluites contra els moros.
Les Maces.
les Maces- festes tradicionals catalanes - laketania.com

És una escenificació de la lluita entre els àngels i els dimonis.
Les Maces i els plens degueren formar abans un únic ball de diables.


La Guita.
les guites- festes tradicionals catalanes - laketania.com

Abans era anomenada també "Mulaguita", "mulafera" i "mulassa". És un monstre infernal mig mulassa mig drac, amb un coll tan llarg que pot arribar on li plagui. A la boca hi porta quatre petards amb els quals socarrima els qui s´ emparen a la barana de Sant Pere.
L ´Aliga.
l´àliga- festes tradicionals catalanes - laketania.com

És el símbol de la ciutat. L´ àliga de Berga és una figura de cartó i
pasta amb el bec obert i les ales plegades. És l´ entremès més aristocràtic , per la figura , la música i el ball. Actualment porta la corona comtal de la casa de Barcelona, que de fet és la que històricament li pertoca.
Els Gegants.  
els gegants- festes tradicionals catalanes - laketania.com

La llegenda diu que els gegants representen els cabdills moros i, com a reis vençuts , ara se’ls fa ballar al mig de la plaça.
A la Patum hi ha dues parelles de gegants : els Vells, construïts a mitjan segle XIX, i els nous , estrenats el 1891.
Els nans
nans vells- festes tradicionals catalanes - laketania.com 
Hi ha quatre nans Vells i quatre nans nous. Són els últims entremesos introduïts a la festa i representen la incorporació del poble als balls de la Patum.

nans nous - laketania.com

Els plens
els plens - festes tradicionals catalanes - laketania.com
Els plens representen el moment culminant de la Patum. Se’n diuen "plens" perquè van plens de foc. I son uns 40.S´ escampen entre la gent per la plaça, i un cop apagats tots els llums, només es veu el foc dels coets que ressalta en la foscor de la plaça. És un espectacle dantesc i fantasmal. Els plens són castells de foc ambulants i ens mostren una orgia infernal saltant al so del Tabal. Tothom qui hi participa entra en una mena d´ èxtasi.

El tirabol
 Tirabol - festes tradicionals catalanes - laketania.com

Un cop acabades les tres rondes de la Patum , tot balla alhora . La batalla dura fins que ningú no pot més. I si la cobla s´ atura , es costum cridar-los “Volem Patum, volem Patum“ i "vagos", i aleshores reprenen la música.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada